Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doet mee!

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ondersteunt de Waterlinie Wandeltocht.  Lees hier waarom en wat er zo mooi aan is!

Waarom ondersteunt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de Waterlinie Wandeltocht?

“Omdat de Zuiderzeewandeling dwars door ons prachtige beheergebied plaats vindt. De wandeling gaat over oeroude dijken en langs het water van de voormalige Zuiderzee, nu het IJmeer, en diverse onderdelen van de Hollandse waterlinie.

Jullie kennen het gebied natuurlijk goed. Wat komen de wandelaars allemaal tegen? 

“Onderweg kom je plekken tegen die herinneren aan een woelig waterverleden, waarbij water vaak meer vijand dan vriend was en het achterland meermaals onder water kwam te staan door stormvloeden. Maar waarbij water soms ook bewust werd ingezet om vijandelijke legers tegen te houden. Zoals het Muiderslot, dat niet voor niks te boek staat als de oudste waterburcht van Nederland. Het hoorde bij zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Dankzij een slim systeem van sluizen werden de polders vanuit het kasteel onder water gezet.

Vanaf de dijk heb je tijdens de wandeling niet alleen een prachtig uitzicht over het Muiderslot, maar ook de aangrenzende Steenen Beer. Via deze gemetselde dam uit 1851 kon men de polder ten oosten van Muiden onder water zetten. Bijzonder is dat de dam hol is: je kunt er doorheen lopen.

Ook gaat de wandeling langs onze Groote Zeesluis midden in Muiden. Deze sluis werd in 1673 aangelegd om het land te beschermen tegen het water van de Zuiderzee. Sinds 2005 is de nog altijd werkende sluis een rijksmonument.

Geniet ook van een van de mooiste rivieren van Nederland, de Vecht. Deze rivier is al sinds de Romeinse tijd belangrijk voor de scheepvaart en vandaag de dag favoriet bij veel pleziervaarders.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft gedurende vier jaar hard gewerkt aan schoon water in deze rivier. En met succes, want er groeien steeds meer planten in en rond het water en op de oevers.”

Wat verwachten jullie van 21 mei?

“Een mooie dag vol enthousiaste wandelaars die onderweg wat mee krijgen over hoe dit gebied is qua geschiedenis van het waterbeheer. We wensen alle deelnemers een mooie wandeling door dit unieke waterrijke gebied”.

‘Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft gedurende vier jaar hard gewerkt aan schoon water in deze rivier. En met succes, want er groeien steeds meer planten in en rond het water en op de oevers.’

Zie voor meer informatie de website van Waterschap  Amstel, Gooi en Vecht

Zonder sterke partners geen Waterlinie Wandeltochten! We zijn blij dat we de volgende partijen als partner mogen beschouwen.