Deelnemersinfo

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht is een wandelevenement dat je niet wilt missen! Wandel langs ruige forten met elk een uniek verhaal en laat je overdag en in avond verrassen door een groen en waterrijk natuurgebied. Geniet van al het moois aan de rand van de stad. Zien we je op zaterdag 31 oktober 2020 bij de start?

Start en Finish

De plaatsen en tijden voor start- en finish zullen hier bekendgemaakt worden.

 

 
 StartUiterlijke finishtijd
Route 1  
Route 2  
Route 3  

 

 

Keuze uit verschillende routes

De wandeltocht start ‘s middags en eindigt in de avond. Je ervaart de Utrechtse forten en haar prachtige omgeving van licht naar donker. 

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht dankt zijn naam aan de prachtige wandelroute die door een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt. Deze 19e eeuwse verdedigingslinie moest de grote steden in het westen van ons lang beschermen tegen aanvallers in het oosten. Bij oorlogsdreiging werd het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch onder water gezet. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met forten. 

Verschillende routes

De eerste editie van de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht bood keuze uit de volgende 5 routes.  Op 31 oktober 2020 zullen we soortgelijke routes volgen. De exacte routes en prijzen voor 2020 worden hier binnenkort bekend gemaakt!

 • 37,5 Stellingroute

De volledige ronde, de Stellingroute, is een tocht van 37,5 km en start vanaf het Jaarbeursplein. Langs de Vecht loop je de stad uit richting Fort aan de Klop. Van daar loop je langs de Klopvaart richting Fort de Gagel, de weilanden van Ruigenhoek, Blauwkapel, Fort Voordorp en Fort de Bilt. Dan vervolg je je weg naar Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen en door naar Fort bij Rijnauwen. Via het Zuiden van de stad ga je naar Fort Vechten, Fort bij ‘t Hemeltje en de vier Lunetten en Fort Vossegat. Vervolgens wandel je door het Wilheminapark terug de stad in en naar de finish bij Utrecht Centraal Station.

Er waren in 2019 ook vier kortere routes te bewandelen waarbij je een deel van de Stellingroute loopt: 

 • 25 km Zuidelijke route

Eind van de middag start de Zuidelijke route. Bij Fort de Bilt haak je aan op de Stellingroute. Dan vervolg je je weg naar Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen en door naar Fort bij Rijnauwen. Via het Zuiden van de stad ga je naar Fort Vechten en de vier Lunetten en Fort Vossegat. Vervolgens wandel je door het Wilheminapark terug de stad in en naar de finish bij Utrecht Centraal Station.

 • 20 km Noordelijke route

De Noordelijke route loopt mee met de start van de 37,5 km en buigt halverwege bij Fort de Bilt weer af naar het Centrum. N.B. Deze route loop je geheel in het daglicht. 

 • 17,5 km Bunkerroute

Vanaf de Botanische Tuinen start je begin van de avond.  Je loopt een mooie ronde langs Fort bij Rijnauwen, Fort bij Vechten, de Lunetten en Fort Vossegat om weer te finishen bij Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen.

 • 12,5 DiaBeatit-route

Of je nu veel of weinig wandelervaring hebt; iedereen kan kiezen uit een bijzondere route met veel gezelligheid zoals live muziek en straattheater. 

Prijzen

De prijzen zullen we hier zo snel mogelijk bekend maken!

Route PrijzenDaginschrijving
Route 1
Route 2
Route 3
Route 4
Route 5€ 
Kinderen tot 12 jaar€ 
Jongeren tot 18 jaar

 

 • Bij inschrijving ontvang je het volgende:

  -stempelkaart
  -informatie over de route
  -verzorging bij de forten
  -medische voorzieningen
  -herinnering bij de finish

Hieronder vind je binnenkort antwoorden op veel gestelde vragen. 


Inschrijven via de website: start in het voorjaar van 2020!

 

> Bekijk ook deze website over de bereikbaarheid van Utrecht.
> Bekijk ook deze website over parkeren en fietsparkeren in Utrecht.

 

Openbaar vervoer

Het Jaarbeursplein is goed bereikbaar met het OV. Het Jaarbeursplein ligt op 2 minuten loopafstand van Utrecht Centraal Station. Volg de borden Jaarbeursplein.
Verder is het Jaarbeursplein te bereiken met tramlijn 60 (Nieuwegein) en tramlijn 61 (IJsselstein), halte CS Jaarbeursplein.
 
Plan je reis op 9292.nl

Toch met de auto?

Rondom het Jaarbeursplein zijn voldoende parkeerplaatsen. Parkeergarage Croeselaan, Croeselaan 14P, 3521 CA Utrecht. Je parkeert onder het Jaarbeursplein.
Parkeerterreinen zijn Jaarbeurs P1 en P3. Deze parkeerterreinen liggen tegenover het jaarbeursplein en Jaarbeurs P2 en P4 liggen op ongeveer 20 minuten loopafstand. In het centrum van Utrecht zijn er ook parkeerterreinen die P1 etc. zijn genummerd. Let daarom goed op dat je de borden Jaarbeurs P1 t/m P4 volgt.
Houd wel rekening met evenementen in de Jaarbeurs.

> Bekijk ook deze website over de bereikbaarheid van Utrecht.
> Bekijk ook deze website over parkeren en fietsparkeren in Utrecht.

 

Met de fiets

De Botanische Tuinen liggen ca. 5 km van het centrum van Utrecht en zijn vanaf station Utrecht CS goed met een (OV) fiets bereikbaar.

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer zijn de Tuinen vanaf Utrecht CS te bereiken met lijn  28, resp. halte Padualaan en halte Botanische Tuinen.
Kom je  niet via station Utrecht Centraal, kijk dan voor de bereikbaarheid met openbaar vervoer vanaf een andere locatie.

Toch met de auto

Voor je route naar de Botanische Tuinen kun je de anwb routeplanner gebruiken. In de buurt van de Tuinen zijn diverse parkeerterreinen die in het weekeinde gratis toegankelijk zijn.

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht is voor een groot deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Zij zorgen onder andere voor een goede doorstroming bij de start, een enthousiast onthaal bij de stempelposten en geven een mooie herinnering aan de deelnemers bij de finish.

Kun of wil je zelf niet deelnemen aan de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht, maar wil je dit evenement wel van dichtbij meemaken en familie, vrienden en duizenden andere deelnemers aanmoedigen? Meld je dan nu aan als vrijwilliger!

Voor aanmelden of meer informatie kun je een mail sturen naar: info@waterliniewandeltocht.nl

Scroll naar top